Domotica

Domotica gaat in de basis over het automatiseren van processen thuis. Vaak hoort u dat er steeds meer taken overgenomen kunnen worden door apparaten. Zo zijn er lampen die aangaan wanneer u thuis aankomt en zijn er thermostaten die uw gedrag leren te voorspellen om zo kosten te besparen. Hierdoor kunnen mensen fors besparen op hun energierekening. Daarnaast is het milieu ook gebaat bij deze technologische ontwikkelingen. Denk maar aan al de onnodige opgewekte energie. Maar wat dit allemaal met zich meebrengt wordt weinig besproken. Is domotica bijvoorbeeld gevaarlijk? Hoe pas ik domotica toe op mijn woning?

De basis van domotica

Zoals eerder uitgelegd gaat het bij domotica dus om het automatiseren van alledaagse taken in uw huis. Domotica is wellicht een nieuw begrip maar het simplificeren van alledaagse take gebeurt al langer. De wasmachine, de droger en de koelkast zijn hier goede voorbeelden van. Het unieke aan domotica is dat bij domotica dit nog een stapje verder gaat. Waarin de wasmachine u de moeite wegneemt om uw kleren zelf te wassen, nemen slimme apparaten de moeite weg om de wasmachine aan te zetten. Bovendien zorgen slimme apparaten ervoor dat u alles kunt bedienen vanaf uw telefoon. Thema’s nemen u zelfs nog meer moeite uit handen. Omdat de slimme apparaten dus gekoppeld zijn aan uw telefoon weten de apparaten alles wat u uw telefoon weet. Vanzelfsprekend kan u hierin uw grenzen aangeven hoeveel u zou willen dat de apparaten weten. U wilt immers niet dat uw privacy in geding komt.

Domotica: wat kan ik ermee?

Domotica wordt in het algemeen gebruikt om te besparen. Zo kunt u instellen dat slimme lampen en stopcontacten enkel aangaan wanneer u thuis bent door middel van een locatievoorziening op uw telefoon. Natuurlijk kunt u bepaalde schakelingen maken waardoor de apparaten uitgaan wanneer u de schakeling activeert. Echter is de kans groot dat u de schakeling weinig gebruikt omdat u het vergeet. Wanneer dit dus automatisch gaat wordt energie besparen u heel makkelijk gemaakt. Apps op de telefoon kunnen het zelfs leuk maken. Behalve energie besparen is er nog een interessante kant van de slimme tools: luxe. Een goed voorbeeld hiervan zijn de slimme lampen die in allerlei verschillende kleuren kunnen schijnen. Dit kan dan weer bediend worden vanaf uw telefoon en thema’s zorgen ervoor dit heel simpel wordt gemaakt.

domotica

De beveiliging van slimme apparaten

De toekomst van domotica is moeilijk te voorspellen. Het ultieme doel zou zijn dat het systeem taken uitvoert voordat u eraan denkt. Hierin schuilt echter wel gevaar. Daarom is het zaak om de slimme apparaten goed te beveiligen. Deze beveiliging is moeilijker dan gewone beveiliging omdat alles met elkaar verbonden is. De koelkast is verbonden met de wasmachine en aan uw telefoon waar waardevolle informatie op kan staan zoals wachtwoorden. Domotica kan dus veiliger wanneer tussen elk apparaat aparte codes bestaan om het een hacker moeilijk te maken.